Jag är inte mycket för att få presenter. Det handlar inte om otacksamhet. Utan mer om att det är bättre att jag inte får något, än något som jag inte kommer använda eller gillar. Till exempel har jag en grej för färger och former. Så skulle jag få vi säger en kopp, eller en prydnadssak, som förstör hela "balansen" här hemma, kommer jag aldrig använda den. Alltså är det bortkastade pengar, men framförallt slöseri på miljön. 
 
Samma sak detta många har, att man måste ge något. Och att man då ger någonting bara. Utan att egentligen tänka på om människan man ger det till genuint behöver och vill ha det. Det är en grej jag tycker är väldigt skönt i min familj, ingen har direkt det hära "man behöver ge något" behovet. Ett "grattis" eller "god jul" är lika uppskattat! Så som det ska vara. 
 
Därför tänkte jag idag presentera en lista på 8 presenter/julklappr man kan ge bort. Som är lite miljösmartare.
 
  1. Presentkort!! Presentkort är ju fantastiska. Många tänker att det är tråkigt och opersonligt, men nej. Jag själv kan ju sedan handla så personligt som det bara går, när jag fått kortet. Och då blir det exakt vad personen själv vill ha och kommer använda väl. Presentkortet behöver dessutom inte vara på t.ex. H&M e.t.c. utan kan vara på matbutiker eller djurbutiker, om människan har djur. Då blir det ännu mer klimatsmart, eftersom mat alltid behövs!
  2. Bjud på din tid. Har du människor i din närhet med barn eller djur. Ge ett litet skrivet kort där du erbjuder dig att passa barnen eller djuren. Om det så är en kväll eller något dygn eller två. Jag själv hade inte haft så stort behov utav detta, men jag kan tänka mig att småbarnsföräldrar hade uppskattat en kväll fritt.
  3. Ätbara grejer. Vet man absolut inte vad man ska ge till människan, men man väldigt gärna vill ge något. Då kan man alltid ta en korg, gärna en man fyndar på en loppis, och fylla den med en massa gott. Korv, godis, olika drycker o.s.v. Äta bör man, annars dör man. Plus det uppskattar man alltid att få. 
  4. Donera pengar. Vet man att människan som ska få present har ett väldigt intresse för t.e.x. havet eller för att alla barn ska vatten och mat. Då kan man donera en summa pengar i personens namn. Då blir det både en present till personen, vars namn står i donationen, men också till t.e.x. barnen som skulle få mat i en månad eller ett vaccin. 
  5. Gröna växter. Haha, jag skriver gröna växter, eftersom jag tycker det är viktigt. Jag hade kunnat ha svårt för om det varit fel färg på blommorna. Men växter. Det är fint, det är bra för själen att ha grönska omkring sig, det renar luften och förhoppningsvis är det en present som man kan ha i flera år. Ännu bättre är det om växten är odlad i Sverige. 😉
  6. Upplevelser. Vet man att det finns något människan jättegärna vill göra eller uppleva, så är en upplevelse perfekt. Det kan vara en konsert, hoppa fallskärm, spa, hotellnatt. Ja lite vad som. Det går ju även gå ihop flera, eftersom en upplevse kan vara lite dyrare. 
  7. Är du duktig på något? Kanske är du duktig på att fota eller måla. Då kan du i smyg eller erbjuda dig att måla/fota något att ge personen. Eller har du någon annan talang. Duktig på att snickra eller sy. Tänk att få en present, där människan faktiskt lagt ner en hel del tid på presenten och gjort den just för dig. Det kan ju inte annat än att uppskttas. 
  8. Försök hitta det miljösmartaste alternativet. Mycket grejer finns tillverkat i trä, istället för plast. Välj det istället. Eller om det t.ex. är en skönhetsprodkut som önskas, så finns det både bättre och sämre val, ingrediens och kemikaliemäsiigt. Kolla innehållsförteckningen, desto mindre ingredienser, desto bättre brukar det vara. Finns även många sidor som enbart säljer grejer som är "godkända" som miljösmartare och hälsosammare val.
 
Här var mina åtta tips på lite bättre presenter man kan ge, om man väldigt gärna vill ge något.
 
Puss och kram 
 
Man kan göra egna godsaker och ge bort. Både ätbart, men ändå hemmgjort. Som visar att man lagt ner tid på presenten. 
 
Och en liten julbild, eftersom det snart är jul och julklappar är det som handlas främst framöver.
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress